Was dit een gebaar?

No Comments 2322 Views0


Onze jongste dochter van 10 maanden en ik zitten aan tafel. We eten een boterham. Ze plaatst haar handjes tegen elkaar voor haar buik en beweegt deze van links naar recht……is dit het gebaar van ‘vis’? Bedoelt ze ‘visje visje in het water..?’. Esther Sluijmans (babygebaren docente) laat je in haar blogs kennismaken met babygebaren. Vandaag: deel 4!

Babygebaren | deel 4:
Uhh…was dit een gebaar…?

Visje, visje…

Onze jongste dochter van 10 maanden en ik zitten aan tafel. We eten een boterham. Ze plaatst haar handjes tegen elkaar voor haar buik en beweegt deze van links naar recht……is dit het gebaar van ‘vis’? Bedoelt ze ‘visje visje in het water..?’, het liedje dat we gisteren samen zongen. Ik vraag aan haar ‘wil je dat ik voor je zing van visje visje’ en maak daarbij weer het gebaar. Ze kijkt me aan, lacht, beweegt haar bovenlijf van links naar rechts en plaatst haar handen ook in deze positie. Ik begin met zingen en zij laat me duidelijk merken aan haar hele lichaamshouding dat ik haar begrepen heb.

Zo maf… mijn dochter, ze kan nog niet babbelen, vertelt me met haar handen dat ze graag wil dat ik voor haar zing. Zij is trots, ik ben trots, samen hebben we plezier!

Door gebaren kunnen kinderen meer initiatief nemen in een gesprek.

Door de gebaren kan ze zelf het initiatief nemen om een gesprekje te beginnen of haar wensen of behoefte duidelijk te maken. Super fijn!

Hoe had ze me dit kunnen vertellen wanneer we geen gebaren thuis gebruiken?

——–

Wil je nog meer gebaren leren? Hou dan de Facebook pagina van Cicogna Kraamzorg in de gaten!
Binnenkort zal Esther ook aanwezig zijn op de iMom Club bijeenkomst. Zie daarvoor de iMom Club agenda.

———

Esther Sluijmans

“Ik ben moeder van 4 dochters. Ik werkte ruim 15 jaar als logopediste op een school voor kinderen met spraak- en taalmoeilijkheden. Al onze eigen kinderen heb ik met plezier opgevoed met gebaren. Omdat dit me zo aansprak heb ik in 2013 de opleiding gevolgd en me aangesloten bij ‘Zing, Speel en Gebaar’. Ik geef regelmatig cursussen en workshops over communiceren met zeer jonge kinderen waarbij de nadruk ligt op het gebruik van gebaren en het leren kijken naar andere vormen van lichaamstaal die het kind laat zien.”

Wil je een bijeenkomst of workshop volgen kijk op www.zingspeelgebaar.nl of www.facebook.com/ikgebaar voor activiteiten in Kerkrade, Landgraaf en Maastricht en omstreken.

Babygebaren